Pemeriksaan Gejala Kesihatan Rambut, Kuku & Kulit

Jawab soalan-soalan berikut untuk mengenalpasti status kesihatan anda.
*Keputusan pemeriksaan gejala tidak boleh digunakan untuk tujuan diagnosis dan ia tidak boleh menggantikan diagnosis profesional daripada doktor.

1.

Adakah anda selalu terlibat dengan aktiviti luar?

Soalan 1 daripada 8

2.

Adakah anda mempunyai bintik-bintik gelap atau pigmentasi pada muka anda?

Soalan 2 daripada 8

3.

Adakah anda mempunyai tona kulit yang tidak sekata?

Soalan 3 daripada 8

4.

Adakah anda mempunyai kulit yang kering?

Soalan 4 daripada 8

5.

Adakah anda mempunyai garis-garis halus dan kedutan pada muka anda?

Soalan 5 daripada 8

6.

Adakah anda mempunyai kulit yang kendur?

Soalan 6 daripada 8

7.

Adakah anda mempunyai kulit yang kusam?

Soalan 7 daripada 8

8.

Adakah rambut anda mempunyai salah satu tanda-tanda ini? (keguguran rambut atau penipisan rambut, rambut rapuh & mudah putus, rambut kering dengan hujung bercabang atau uban pramatang)?

Soalan 8 daripada 8


 

 Kesihatan Rambut, Kuku & Kulit

BiO-LiFE Astaxanthin 6mg

BiO-LiFE reVitiz

Mega GLOW

Mega Pynocare

Mega Pynocare White

Sila isikan butiran anda, baucar diskaun akan dihantar ke email anda.

  Dengan menghantar borang ini, anda bersetuju dan memberi kebenaran kepada BiO-LiFE Marketing Sdn Bhd untuk mengumpul, menyimpan, mendedahkan dan memproses data peribadi anda untuk tujuan tinjauan ini, penerimaan baucer, berita terkini dan bahan pemasaran dari BiO-LiFE Marketing Sdn Bhd atau agensi yang berkaitan.

  Sending ...

  Cuba Pemeriksa Kesihatan Lain

  Tahukah Anda?

  Masalah Kulit Yang Biasa

  1. Jerawat – Pengeluaran sebum yang berlebihan, pori tersumpat menyebabkan keradangan dan nanah
  2. Bintik-bintik gelap atau Pigmentasi – Pengeluaran melanin berlebihan dari sel melanosit disebabkan oleh keradangan dan pendedahan sinar matahari, atuapun perubahan tahap hormon dan kegunaan ubat yang tertentu.
  3. Kulit kusam – Hasil daripada sel kulit mati yang terbentuk atas kulit. Kehilangan kecerahan kulit semula jadi kerana kekeringan, sel yang rosak atau pergantian sel yang perlahan, menjadikannya kelihatan kusam dan tidak bersemangat.
  4. Kulit kendur – Kulit menjadi longgar kerana kehilangan jaringan kolagen, serat elastin, dan asid hyaluronik.
  5. Garisan halus dan kedutan – Garis halus adalah garis cetek yang muncul sekitar mata dan mulut. Ini biasanya merupakan petunjuk tanda-tanda penuaan pertama. Garis-garis halus akan menjadi kedutan kerana kolagen dan elastin di bawah kulit permukaan kita dipecahkan. Kedutan biasanya lebih dalam dan di kawasan muka yang berbeza.

  Masalah Rambut Biasa

  1. Keguguran atau penipisan rambut – Ia mungkin disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk kekurangan nutrisi, tekanan, hormone yang tidak seimbang, dan pengguanaan produk rambut yang salah. Nutrien seperti asid amino sulfat, vitamin, mineral dan ramuan boleh diambil secara oral untuk memastikan pertumbuhan rambut yang sihat dan kuat dari dalam.
  2. Rambut kering dan pecah – Menyikat rambut secara berlebihan, kerosakan daipada penggunaan bahan kimia, kepanasan, dan kekurangan nutrien boleh menyebabkan hujung pecah.
  3. Kelemumur – Zarah bersisik yang menempel pada akar rambut, boleh disebabkan oleh diet, jangkitan, atau metabolisme yang perlahan.
  4. Rambut beruban pramatang – Rambut beruban sebelum 25 tahun. Ia adalah proses multi-faktor yang kompleks dan dianggap sebagai interaksi faktor pemakanan, genetik dan persekitaran. Kekurangan pemakanan seperti kekurangan vitamin B12, kekurangan zat besi, kehilangan protein kronik dan kekurangan tembaga berkaitan dengan uban pramatang rambut.